Невработеноста во Германија на рекордно ниво

Според сите аспекти, најголемата европска економија се соочува со значителни предизвици во обидот да се врати на патот на опоравување од сегашната криза. Прогнозата на Институтот за истражување на пазарот на труд (ИАБ) предвидува дека бројот на невработени во земјава годинава ќе се зголеми за 190.000 во споредба со лани. Оваа најава се образложува со фактори како висока инфлација, зголемени каматни стапки и ниска странска побарувачка, кои забавија економски раст.

Институтот го објави овој заклучок во петокот, додека Федералната агенција за труд наведе дека во август има 2,7 милиони невработени. Германија беше значително погодена од економскиот колапс, што имаше отпечаток и на пазарот на труд, иако се уште се држи придобро во споредба со другите слаби економии, според Енцо Вебер од ИАБ.

Недостигот на квалификувани работници, посебно за одредени позиции, и предизвиците поврзани со инвестиции и инфраструктурен развој се сериозни предизвици за Германија. Затоа се предлага широка програма за трансформација како решение, и се очекува дека следната година ќе има уште 60.000 невработени. Долгорочната невработеност во земјата е значително поголема отколку пред пандемијата.

Последно