Противбродска ракета за која се сомнева дека е истрелана од јеменските Хути погоди танкер кој пловеше под норвешко знаме во Црвеното море во близина на брегот на Јемен што претставува клучна бродска рута.

Нападите на танкери за нафта и хемиски средства за нафта и хемикалии се дел од кампањата на проиранските вооружени сили, против бродовите на сите оние кои ја поддржуваат агресијата на Газа.

Нападите го загрозуваат бродот што минува низ Суецкиот канал и дополнително го зголемуваат меѓународното влијание на војната што сега беснее во Појасот Газа.