На 20 декември 1989 година, американскиот претседател Џорџ Буш постариот нареди воена инвазија во Панама позната под името „Операција бидејќи“, распоредувајќи 27 000 војници за да го симне од власт Мануел Нориега

Нориега, поранешен агент на ЦИА, беше драгоцено американско богатство, обезбедувајќи разузнавачки информации против кубанската влада и поддржувајќи ги Контраите во Никарагва. Сепак, до средината на 1980-тите, врската се влоши бидејќи јавното незадоволство во Панама растеше, а лојалноста на Нориега се промени.

Инвазијата го означи првото борбено распоредување на напредна воена технологија, вклучувајќи хеликоптери Апачи, стелт авиони Ф-117 и Хамви. Американската војска го гаѓаше густо населениот кварт Ел Чорило во Панама Сити, фрлајќи 442 бомби во првите 12 часа. ОН објавија 500 цивилни жртви, но Централноамериканската комисија за човекови права процени 2.000-3.000 смртни случаи.

Беа создадени масовни гробници, а трагедијата остави трајни лузни на панамското општество. Инвазијата останува чувствителна тема, со тековни комеморации во Панама. Неодамнешните настани, како што е откривањето на човечки останки во кеси дистрибуирани од американски војници за погребување, го истакнуваат трајното влијание и траумата поврзани со воената инвазија.