„Мекдоналдс“ во САД експлоатирал 10 годишни деца

Американски надлежни служби утврдиле дека во повеќе американски држави повеќе од 300 малолетници – вклучително и две 10-годишни деца кои не биле платени – работеле со прекршување на федералните закони за работни односи во франшизните ресторани на „Мекдоналдс“ низ Кентаки и други држави, соопшти американското Министерство за труд оваа недела.

Примателите на франшизата се соочуваат со проценети казни од 200.000 американски долари.

Одделот за плати и часови на одделот утврди дека три одделни франшизи кои работат на 62 локации на „Мекдоналдс“ низ Индијана, Кентаки, Мериленд и Охајо ги прекршиле федералните закони за работни односи со тоа што вработиле 305 деца да работат повеќе од законски дозволените часови, како и да вршат нелегални задачи за млади работници. Според податоците на одделот, од 62 ресторани, 45 биле во Кентаки.

Веста доаѓа кога републиканските пратеници ги таргетираа законите за детскиот труд на национално ниво. Оваа недела, државните пратеници на Републиканската партија во Висконсин циркулираа предлог-закон кој ќе им овозможи на 14-годишните работници да служат алкохол во барови и ресторани. Во државите како Арканзас, Ајова и Охајо беа изгласани предлог-закони предводени од републиканците, кои ќе им олеснат на тинејџерите да работат подолго време и повеќе работни места.

Истражителите на Одделот за труд откриле две 10-годишни деца кои работеле неплатено дури до 2 часот по полноќ на локација на Мекдоналдс во Луисвил, Кентаки, управувана од Бауер Фуд ДОО од Луисвил, се вели во соопштението од вторникот.

Според NBC News, Bauer Food LLC рече дека 10-годишните деца биле деца на ноќен менаџер кој го посетувал нивниот родител на работа и затоа не биле одобрени од раководството да бидат во тој дел од ресторанот. Корисникот на франшизата презеде чекори за да им ги разјасни на вработените сите политики во врска со децата кои посетуваат родител или старател на работа.

Исто така, беше откриено дека тој примател на франшиза вработува 24 деца под 16 години за да работат повеќе од законски дозволените часови, според истражителите, во износ од 39.711 американски долари во граѓански парични казни. Овие часови се ограничени со закон од 7 до 19 часот, освен помеѓу 1 јуни и Денот на трудот кога се продолжуваат до 21 часот.

– Премногу често, работодавците не ги следат законите за детскиот труд што ги штитат младите работници. Во никој случај не треба да има 10-годишно дете кое работи во кујна за брза храна околу топли скари, печки и фритези – рече Карен Гарнет-Сивилс, окружна директорка на Одделот за плати и часови на Одделот за труд во Луисвил.

Откриено е дека Archways Richwood LLC, со седиште во Волтон, Кентаки, им дозволила на 242 деца на возраст од 14 и 15 години да работат повеќе од дозволените часови. Одделот за труд соопшти дека децата работат повеќе од три часа во училишните денови и порано или подоцна во текот на денот отколку што дозволува законот, што се проценува на 143.566 американски долари казни.

Минатата година, одделот за труд открил дека 688 малолетници биле незаконски вработени на опасни позиции во фискалната 2022 година, што е највисока годишна бројка од фискалната 2011 година. Одделението соопшти дека 15-годишно дете било повредено во јуни 2022 година во Тенеси додека користел „длабоко пржење“.

Превземено од: https://plusinfo.mk/deca-rabotele-bespari-mekdonalds-vo-sad-eksploatira-desetgodishnici/

Последно