Левица: Сагата на железничарите продолжува и со Демири

Реакција на Политичката партија Левица

Вработените во Македонски Железници Транспорт веќе втор месец немаат земено плата, односно се’ уште не им е исплатена априлската плата, а веќе е доспеана платата за месец мај. Платите подолг временскиот период се исплаќаат со доцнење со што ги ставаат вработените во тешка финансиска положба.

Партизацијата на јавното претпријатие доведе тоа постојано да е во долгови, а очигледно и новиот директор од Алијанса за Албанците – Зуљхајрат ДЕМИРИ нема стратегија, ниту способност да ја рационализира работата на Македонски Железници.

Катастрофалната состојба во Македонските Железници постојано се влошува, додека работниците се оставени на немилост на партиските директори, кои единствено го цедат буџетот за свои лукративни цели. Освен неисплатените плати, вработените се соочуваат и со неисправни возови, со што се изложуваат себеси и патниците на опасности. Таков беше и случајот кога се запали локомотивата кај Велес, каде благодарение на присебноста на машиновозачот немаше сериозни последици.

Поради доцнењето на платите, голем број од вработените не можат навремено да ги исплатат ратите во банка, да платат сметки за комунални трошоци и секако да преживеат, со оглед дека инфлацијата на прехранбените производи е повеќе од 20%.

Во државите низ светот, железничкиот превоз е најупотребуван, затоа што е најефтин и најефикасен. Единствено кај нас железничкиот превоз е доведен до раб на уништување од корумпираните партии, наместо да биде една од националните стратегии.

Очигледно, на нашите владеачки партии, поатрактивни им се патиштата на ,,Бехтел и Енка” од кои ќе може да украдат милиони.

https://www.facebook.com/PartijaLevica/posts/pfbid0ygPPswpwL7CSMyKwxebcPq7NYg1WkMBGQgQLYwZg4BVhRpuECE9aPCzxvuYk8CRpl
Последно