Народниот суд во градот Хо Ши Мин во Виетнам го осуди инвеститорот Труонг Ми Лан на смрт за проневера на 44 милијарди долари наменети за Комерцијалната банка Сајгон. Во судскиот процес од октомври 2022 година учествуваа вкупно 2.700 сведоци и 200 адвокати. кога Ми Лан беше уапсена, а заедно со неа пред судот се појавија 85 обвинети, меѓу кои и други членови на нејзиното семејство.

Виетнамскиот закон забранува поединци да поседуваат повеќе од 5% од банката. Во овој случај, обвинителството успеа да докаже дека Ми Лан успеал да стекне повеќе од 90% од акциите во СКБ преку разни посредници и фиктивни компании. Нејзиниот брз пораст од пазарен продавач во богат инвеститор е добар показател за економската клима што се појави во Виетнам по воведувањето на реформите во доцните 80-ти.

Случајот со Труонг Ми Лан е само дел од антикорупциската кампања што беше започната во 2016 година. ја започна Комунистичката партија на Виетнам под водство на тогашниот претседател Нгуен Пу Чонг. Кампањата таканаречена „Запалена печка“ доведе до оставки на двајца претседатели и двајца вицепремиери, како и апсење на неколку стотици корумпирани функционери во изминатите осум години.

Во ноември минатата година, Фу Чонг рече дека борбата против корупцијата „ќе продолжи на долг рок“. Под негово водство, Комунистичката партија си постави за цел до 2045 година Виетнам да го достигне статусот на богата земја, со економија базирана на технологија и знаење.