САД преку дипломатски канали му понудиле на Иран преку швајцарската амбасада да нападне еднa од неговите локации, но Иран не треба да возврати. Идејата беше дека ова ќе му овозможи на Вашингтон да го спаси лицето по нападот на иранските полномошници врз американската воена база во Јордан без да предизвика отворен конфликт со Иран. Иран ја одби оваа понуда.

Американските дипломати испратија повеќе од една порака до Техеран во последните два дена преку трети страни. Во пораките од Вашингтон се вели дека тие не сакаат отворена војна и предупредуваат дека ширењето на понатамошниот конфликт во регионот ќе биде одговорено со акции од страна на САД.

Техеран ги отфрли заканите на Вашингтон и рече дека таргетирањето на неговата територија е црвена линија и преминувањето на таа линија ќе наиде на соодветен одговор. Во пораката на Техеран се вели дека тие не се одговорни за нападот во кој загинаа американски војници и дека не сакаат војна со Вашингтон, но насилно ќе се спротивстават на секоја американска авантура.