Додека концептот на воведување на четиридневна работна недела тивко влегува во обичните разговори во Србија, оваа иницијатива веќе е во примена во Германија. Во рамките на шестмесечна програма, која стартуваше на 1 февруари, вработените во 45 германски компании ќе имаат дополнителен слободен ден со плата. Поддржувачите на оваа идеја се надеваат дека ќе ги направи работниците посреќни и поефикасни, особено во контекст на недостигот на работна сила во земјата.

Според податоците од Централната банка на Германија, продуктивноста во земјата достигна врв во ноември 2017 година и оттогаш непрекинато опаѓа. Сепак, и покрај тоа, нивото на продуктивност е уште поголемо во споредба со другите европски економии. Истражување објавено во “Форбс” покажа дека 71% од вработените Германци изразуваат желба да работат на четири дена во неделата, додека повеќе од три четврти го поддржуваат размислувањето на владата за воведување на четиридневна работна недела. Меѓутоа, министерот за финансии, Кристијан Линднер, изрази критика кон оваа идеја, тврдејќи дека би можела да предизвика пречки за економскиот раст.

Сепак, истражувањата од претходни експерименти во САД и Канада покажуваат значителни придобивки. Работниците што учествувале во таквите програми известуваат за подобрување на физичкото и менталното здравје, а и по завршувањето на студијата, ниту една компанија не планира да се врати на петдневната работна недела. Овие програми исто така покажаа слични резултати во други земји како што се Окланд, каде што се забележа намалување на боледувањата за 65%, и во Португалија, каде што нивоата на анксиозност и проблемите со спиењето се намалија за околу 20%.