Директорот на Службата за надворешно разузнавање на Руската Федерација, Сергеј Наришкин за ТАСС изјави дека има информации за намерите на Франција да испрати воен контингент во Украина. Тој контингент моментално е во подготвителна фаза и ќе го сочинуваат околу 2.000 војници.

Информациите доаѓаат во време на декларацијата на Макрон дека западните сили „ќе направат се што е потребно“ за да спречат руска победа во Украина. Францускиот „Монд“ на почетокот на месецот пишуваше за плановите на француската влада да ги доведе своите војници во Москва пред „стратешка дилема“.

„Раководството на таа земја не се грижи за загриженоста на нејзините генерали и за смртта на обичните Французи“, рече Наришкин. „Тие ќе станат легитимна и приоритетна цел за воените сили на Руската Федерација.“

Иако Франција, како членка на пактот на НАТО, официјално нема воено присуство во Украина, добро е познато дека француските воени инструктори ги обучуваат украинските војници во соседна Полска и дека францускиот персонал учествува во испораката на оружје за Украина.