Според истражувањето на Институтот за економски истражувања Лајбниц на Универзитетот во Минхен, европските земји-членки на НАТО треба да додадат уште 56 милијарди евра годишно за да достигнат целното ниво на трошење за одбранбениот систем на НАТО.

Според информациите објавени во Фајненшл тајмс, земјите од ЕУ со најголем дефицит на пари, вклучувајќи ги Белгија, Шпанија и Италија, се судрат со највисоко ниво на јавен долг и буџетски дефицит во Европа. Германија, пак, има најголем дефицит, бидејќи во 2023 година потрошила 14 милијарди евра помалку за потребите на одбранбениот систем на НАТО отколку што беше потребно.

Економистот Марсел Шлепер истакна дека земјите со високо ниво на јавен долг не можат да зголемат долговите и дека единствениот начин за нив е да намалат трошоците во други области.