Делегатите на центарот за исламска соработка со поддршка за развојот на Ксинџијанг

Делегација на Организацијата за исламска соработка (ОИЦ) неодамна ја посети северозападната кинеска автономна област Ксинџијанг Ујгур на четири дена. Составена од 26 делегати, вклучително и официјални претставници на земјите на ОИЦ, делегацијата обиколи различни области во Ксинџијанг, вклучувајќи ги Урумчи, Кашгар, Чанџи и Кизилсу Киргиз. Тие го пофалија развојот на регионот, забележувајќи ги енергичните заедници, верската хармонија и културниот просперитет.

Беше признаена посветеноста на кинеската влада за стабилноста и растот на Ксинџијанг. Делегатите дознаа за напорите на Исламскиот институт Ксинџијанг во верското образование и го пофалија пристапот на Кина во спротивставувањето на екстремизмот.

Тие, исто така, беа сведоци на модернизацијата и преселувањето на планинските жители, обезбедувајќи им подобри капацитети и услуги. Интеракциите на делегацијата со локалните заедници го покажаа богатството на културата и наследството на Ксинџијанг.

Делегатите ги посетија пазарите, ги набљудуваа традиционалните занаети и се занимаваа со локалните жители. Посетата остави позитивен впечаток кај делегатите, поттикнувајќи го Сајед Мохамад Фавад Шер, постојаниот претставник на Пакистан во ОИЦ, да ги повика оние со заблуди за Ксинџијанг да ја посетат и да ја видат трансформацијата од прва рака.

Последно