Трите земји неодамна го објавија своето повлекување од Економската заедница на западноафриканските држави (ЕКОВАС) под силно влијание на Западот и сега ги продлабочуваат врските со планираната конфедерација од три нации, соопшти во четвртокот Министерството за надворешни работи на Мали.

На состанокот во главниот град на Буркинабе, Уагадугу, нивните тројца министри ја потврдија нивната заедничка посветеност да се повлечат од ECOVAS без одлагање и да ја продолжат соработката во рамките на пактот познат како Алијанса на Сахелијанските држави (AES).

Минатиот ноември нивните министри за финансии рекоа дека ќе размислат за формирање монетарна унија, а највисоките функционери од сите три земји изразија поддршка, во различен степен, за напуштање на заедничката валута на западноафриканскиот CFA франк.

Сите три земји ги прекинаа долгогодишните воени врски со поранешниот колонијален владетел Франција, нанесувајќи му удар на влијанието на Франција во Сахел.