БРИКС се проширува – шест нови држави ќе станат членки

Водачите на групата БРИКС ги поканија Саудиска Арабија, Иран, Етиопија, Египет, Аргентина и Обединетите Арапски Емирати да се приклучат, во потег чија цел е да го зголеми влијанието на блокот кој вети дека ќе биде водачот на „Глобалниот југ“.

Експанзијата, исто така, може да го отвори патот за десетици други заинтересирани земји кои бараат прием во БРИКС – моментално Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка – во време кога геополитичката поларизација ги поттикнува напорите на Пекинг и Москва да го претворат во остварлива противтежа на Запад.

Јужноафриканскиот претседател Сирил Рамафоса, кој е домаќин на самитот на лидерите на БРИКС, во четвртокот објави дека новите кандидати ќе бидат примени за членки на 1 јануари 2024 година.

Дебатата за проширувањето беше на врвот на агендата на тридневниот самит што се одржува во Јоханесбург. И додека сите членки на БРИКС јавно изразија поддршка за растот на блокот, меѓу лидерите имаше поделби околу тоа колку и колку брзо.

Повеќе од 40 земји изразија интерес за приклучување кон БРИКС, велат јужноафриканските власти, а 22 официјално побараа да бидат примени.

Земјите претставуваат различен фонд на потенцијални кандидати кои се мотивирани главно од желбата да се изедначи глобалното поле за игра, за кое сметаат дека е „наместено“ против нив и привлечени се од ветувањето на БРИКС за ребалансирање на глобалниот светски поредок.

Последно