БРИКС поттикнува употреба на локални валути во меѓународната трговија

Земјите од БРИКС во петокот ја истакнаа потребата од користење на локални валути во меѓународната трговија и финансиските трансакции, покрај тоа што се обврзуваат да ја поддржат, отворената и транспарентна глобална трговија заснована на правила, се вели во заедничката изјава на министрите за надворешни работи на групата.

Во заедничката изјава насловена како „Ртот на добрата надеж“, министрите рекоа дека ја изразиле својата поддршка за слободен, отворен, транспарентен, инклузивен, правичен, недискриминаторен и заснован на правила мултилатерален трговски систем, со Светската трговска организација. СТО) во неговото јадро.

Министрите, исто така, ја истакнаа потребата да се поттикне употребата на локалните валути во меѓународната трговија и финансиските трансакции меѓу земјите од БРИКС, како и нивните трговски партнери.

БРИКС (Бразил-Русија-Индија-Кина-Јужна Африка) ги обединува петте најголеми земји во развој во светот, кои претставуваат 41% од глобалното население, 24% од светскиот БДП и 16% од глобалната трговија.

Голем број други земји, наводно, имаат намера да се приклучат на блокот, при што веќе се водат преговори со земји како Аргентина, Иран, како и, според кинеското Министерство за надворешни работи, Египет, Индонезија, Турција и Саудиска Арабија.

Извор: https://www.thehindu.com/news/international/brics-pitches-for-using-local-currencies-in-international-trade/article66923189.ece

Последно