Изданието на весникот Блумберг пишува дека можната војна за Тајван би ја чини глобалната економија 10% од БДП, или околу 10 трилиони долари, и „ќе го засени ударот од војната во Украина, пандемијата Ковид и глобалната финансиска криза“.

Затоа, агенцијата предлага САД да ја прифатат загубата на Тајван: „дури и оние кои се најнезадоволни од статус квото имаат причини да не го ризикуваат“.

Клучната светска деловна публикација смета дека акутната фаза ќе бидат изборите во Тајван на 13 јануари и потсетува дека Тајван е во оган – ќе престанат фабричките линии на полупроводници и чипови, а соодветно на тоа и глобалното производство на електроника, автомобили и многу други индустриите ќе престанат.