Соединетите држави и Ирак се согласија да започнат разговори за иднината на воената коалиција предводена од САД во Ирак со цел да се постави распоред за етапно повлекување на војниците и крај на коалицијата, објавија двете влади.

САД имаат континуирано присуство во Ирак од нивната инвазија во 2003 година.

Американските борбени сили заминаа во 2011 година, но илјадници војници се вратија во 2014 година за да и „помогнат“ на ирачката влада да го победи ИСИЛ (ИСИС).

Во годините оттогаш, присуството на американските сили, кои останаа таму за да спроведуваат мисии и обука против ИСИЛ, беше катализатор за сè повлијателната фракција на воените сили и политичарите во Ирак, кои се врзани со Иран.

Ирачкото Министерство за надворешни работи во соопштението во четвртокот рече дека Багдад има за цел „да формулира специфичен и јасен распоред кој го одредува времетраењето на присуството на советниците на меѓународната коалиција во Ирак“ и да „иницира постепено и намерно намалување на своите советници на ирачка територија. “ со што би завршела коалициската мисија и американските војници би го напуштиле Ирак.