Агенцијата Фич го намали кредитниот рејтинг на владата на САД

Агенцијата за кредитен рејтинг „Фич“ во вторникот го намали највисокиот кредитен рејтинг на американската влада, потег што наиде на лут одговор од Белата куќа и ги изненади инвеститорите, и покрај решавањето на кризата на плафонот на долгот пред два месеци.

Непосредниот одговор на трговците е да се вклучат во безбедна акција за излегување на акциите во државните обврзници и доларот.

Фич го намали рејтингот на Соединетите Држави од тројно А (ААА) на АА+, наведувајќи го фискалното влошување во следните три години и преговорите за плафонот за долгот кои ја загрозуваат способноста на владата да ги плаќа своите сметки.

Досега, САД претрпеа само едно намалување, во 2011 година, кога Мудис го откажа рејтингот „тројно А“.

Покрај брзото зголемување на јавниот долг, што, според агенцијата, ќе резултира со влошување на буџетската рамнотежа во следните три години, Фич ги критикуваше САД за зголемена поларизација околу фискалните прашања и „влошување на стандардите за финансиско управување. “

Демократите и републиканците постигнаа договор во јуни за дополнително зголемување на плафонот на федералниот долг, кој вклучува маргинални намалувања на јавната потрошувачка, но без значително да влијае на траекторијата на брзиот раст на долгот, кој дополнително се забрза за време на пандемијата COVID-19.

Намалувањето на рејтингот нема моментален ефект, но може да доведе до нагорен тренд на трошоците за рефинансирање на долгот за САД.

Превземено од: Радио Слободна Европа

Последно