Глобалните компании издаваат рекордни износи на обврзници деноминирани во кинески јуани и во голема мера позајмуваат од кинески банки поради ниските каматни стапки. Според Ројтерс, оваа појава доведе до тоа да кинескиот јуан го премине еврото во финансирањето на светската трговија.

Странските компании и банки собираат значителни суми пари во континентална Кина и Хонг Конг преку издавање на обврзници “панда” и “дим сума”, кои се деноминирани во кинески јуани. Овие обврзници на панда продолжуваат да ја зголемуваат употребата на ренминби (јуан) во финансиски трансакции, како што ја објави кинеската централна банка во октомври. Ова стимулира банките да позајмуваат на странски компании и подтикнува поширока употреба на јуанот надвор од Кина.

Во првите 10 месеци од тековната година, компании како германскиот производител на автомобили БМВ, француската банка Кредит Агрикол и филијалите на кинески фирми во странство собраа рекордни 125,5 милијарди јуани (17,33 милијарди долари) преку издавање на обврзници за панда, што е за 61 отсто повеќе од минатата година.

Канадската централна банка доби една милијарда јуани на крајот на октомври со издавање на тригодишна обврзница “панда” со купон од 3,2 отсто. На домашниот пазар, таа би требало да плати камата од 4,5 отсто.

Во Хонг Конг, вредноста на издадените обврзници достигна рекорд од 343 милијарди јуани, што е скок од 62 отсто во првите осум месеци во споредба со истиот период минатата година. Банките исто така често издаваат заеми во кинеска валута.

Зголемувањето на уделот на кинескиот јуан во глобалното финансирање е еден од главните приоритети на Кина во интернационализацијата на својата домашна валута, иако растот се фокусира на зделките во азискиот регион. Германскиот производител на автомобили Фолксваген и Групацијата Mercedes-Benz најавија дека ќе искористат средствата добиени со издавање на обврзници “панда” за операции во континентална Кина.