Литература

За непослушноста – Ерих Фром

Зошто човекот е склон да биде послушен и зошто му е тешко да биде непослушен? Сè додека е послушен кон моќта на државата, црквата или јавното мислење, тој се чувствува сигурен и заштитен. Всушност, не е ни важно на...

Манифест: Кон една слободна и револуционерна уметност

Несомнено е дека се чувствува кризата во политичкиот простор на нашава република и пошироко. Но, тоа не е само политичка криза, туку повеќе е рефлексија на економската оскудност во оваа фаза на капитализмот на глобално ниво. Политичката криза пак...

Ленин: лице во лице со војната и револуцијата (3)

Првата светска војна изврши огромен притисок на царска Русија. Војната течеше лошо, недостатоците на храна беа се` полоши и полоши, а системот западна во длабока криза. Милиони селани се регрутирани во војска – каде изненадно беа изложени на идеите на...

ЛЕНИН: Раѓањето на масовна партија во текот на револуцијата од 1905 година (2)

Во првите години на XX век Ленин се залага за демократска и централизирана револуционерна партија, составена од посветени активистки и активисти, способни да го внесат духот на социјалистичката политика во работничките борби. Тука Лениновите болшевици се оделија од меншевиците,...

Жените борци во деновите на Големиот Октомври [Александра Колонтај]

Жените кои учествуваа во Големата Октомвриска Револуција – кои беа тие? Изолирани поединци? Не, ги имаше многу; десетици, стотици илјади безимени хероини кои, чекорејќи рамо до рамо со работниците и селаните позади Црвеното знаме и паролите за советите, поминувајќи...

Кој е излезот од капитализмот? [Пол Кокшот]

Кој е излезот од капитализмот? Кои би биле основните карактеристики на социјалистичката економија, кои би биле навистина остварливи? Социјалистите од 19-ти век како Маркс, сметале дека елиминацијата на монетарната економија е апсолутно суштинска. Целата книга Капитал на Маркс може да се...

„Вредностите“ на САД преку култното сатирично списание на СССР, „Крокодил“

Крокодил е сатирично списание кое излегуваше во печат во Советскиот Сојуз. Ова списание за прв пат беше објавено како илустративен неделен додаток за весникот Рабочи (Работник) на 4 јуни 1922 година. Многу значајни личности придонеле за списанието, вклучувајќи ги Владимир...

Кој ги уби овие луѓе!?

Во очи на 11 Октомври, кога кај нас се слави победата над странскиот окупатор и фашизмот, во Турција се случи трагедија, бомбашки напад кој укажува на државен фашизам. Имено, на 10ти Октомври, работници, невработени, обесправени работници, административци, селани, архитекти,...

Држи ги зафатени, за да не почнат да мислат!

…Би сакал да го изнесам своето мислење за животот на парискиот садомијач (plongeur) колку и да тоа малку би вредело. Кога човек ќе размисли, чудно е како илјадници луѓе во големите модерни градови го поминуваат своето будно време триејќи...

Македонија – безизлез на либералната демократија

Случувањата во Македонија во последните 7 години покажаа дека преговорите на политичките елити немаат капацитет да исплодат вистински одржливи решенија за системските проблеми кои генерираат простор за криминална и авторитарна пракса. По бранот на протести во мај 2015 годинасе случија...

Последни