Историја на Македонија - Лев Агол

Масакрот кај Прилепец

На пат за Чебрен, Прилепско, каде што од првата чета на прилепскиот партизански одред и од делови на битолскиот и кавадаречкиот партизански одред, требало да се формира поголема партизанска единица, еден дел од прилепските партизани се собрале кај манастирот...

Биографија на македонскиот великан Ацо Шопов

Роден е на 20 декември 1923 година во Штип. Основно и средно образование завршил во родниот град, а филозофски факултет – отсек чиста филозофија – во Скопје. Учесник е во Народноослободителната борба (НОБ) и носител на Партизанска споменица 1941. Носител...

Операциите за ослободување на Западна Македонија [Михајло Апостолски]

Во Западна Македонија главни непријателски сили беа балистичките формации, организирани во воени формации уште од 1943 година од страна на италијанските фашистички власти и германските команданти. Балистичките формации беа организирани наполно на војничка база. Старешинскиот кадар во поголем дел минал...

Планот на битката за Скопје [Михајло Апостолски]

За ослободувањето на Скопје, кое беше солидно организирано и брането со сили од околу една дивизија, можеа да се заангажираат само 42. НО и 50. НО дивизија, и XVI бригада од Кумановската дивизија. 41. НО дивизија доби задача држејќи...

Борбите за ослободување на Скопје [Михајло Апостолски]

Ноќта меѓу 11 12 ноември единиците од 42 НО дивизија продолжија да настапуваат и се пробиваа во градот. Утрото рано на 12 ноември отпочна борбата во јужниот дел на градот Скопје. Борбата се водеше низ улиците на градот; нашите...

Сведоштва на бугарски војник од втора светска војна: по гаќи се вративме од Македонија

Извадоци од книгата „Спомени на Рајнов“, објавени на Фејсбук страницата Macedonia: a True Endless Story која објавува теми од историјата на Македонија: Фелдфебел Борис Рајнов, бугарски наци-фашистички војник што се борел и на двете страни, оставил пишани „Спомени“ за германско-албанско-бугарската...

Сведоштво на Моша Пијаде од 1949 година: Бугарија не може да се ослободи од шовинизмот кон Македонија?

– Бугарија сака федерација со Југославија, односно не сака да биде една од седумте федерални држави на Балканската федерација а „великобугарскиот шовинизам во врска со македонското „прашање“ и останките на великобугарските хегемонистички тенденции воопшто е она што досега го осуетуваше...

Извадок од дневникот на Ацо Караманов – 31.1.1944

Денес полнам 17 години. Дали јас тоа полнам 17 години? О, не! Тоа ние, ние полниме, ние – деловите на едно битие коешто се вика А.К. – тоа сме ние: А.К. поетот, А.К. скептикот, А. К. човекот. Си дозволувам да...

550 во ќелијата на смртта [Дучо Кранго]

Пред воен суд во Калето 27 април 1942 година. Долго ќе го паметам тој ден. Каква пролетна свежина, каков раскошен баремов цут и зелен лист на дрвото. По пет месеци за прв пат гледам небесно синило, за прв пат очите...

Последни