Историја на Македонија - Лев Агол

Кои се делегатите на Првото заседание на АСНОМ?

Првото заседание на АСНОМ е одржано на 2 август 1944 година во манастирот Свети Прохор Пчински. Избрани биле делегати според издадените прописи за избор на делегати од страна на Иницијативниот одбор за свикување на AСНОМ (март 1944) и Упатството...

На денешен ден 1942 година од страна на бугарскиот фашистички окупатор на смрт осудени девет партизани

Ѓорѓи Наумов e роден во Битола на 18 јануари 1916 г. Тој е брат на народниот херој Стеван Наумов-Стив. Потекнуваа од средно имотно земјоделско и печалбарско семејство. Детството го минувал во Битола и с. Логоварди, каде неговите имале чифлиг....

Нашата бригада и братството со албанскиот народ [Илија М. Топалоски]

После толку усилија и жертви, Н. О. војна на народите на Југославија се претвори во Н. О. војна на сите балкански народи против фашистичкиот империјализам. Самиот тој факт – заедничката борба против окупаторот и неговите слуги – ги...

Македонското прашање и комунистите [Панделис Пулиопулос – 1940 година] (последен дел)

Пристап до првиот дел: https://lenka.mk/history_macedonia/makedonskoto-prashaњe-i-komunistite-pandelis-puliopulos-1940-godina-prv-del/ За македонското прашање другарите Л., Т. и Кр. прилично добро дадоа разни погледи за историското и националното прашање . Непосредните барања на крајот на препораките на другарите Л. и Т. посебно ги заокружува точно нашите погледи....

Македонското прашање и комунистите [Панделис Пулиопулос – 1940 година] (прв дел)

Невозможно е обликување на револуционерна пролетерска партија во Грција без борба против национализмот воопшто, а посебно во однос на македонското прашање. Национализмот на ККЕ (КП Грција) не само што ја олеснува предавничката политика на класна соработка - „Народниот фронт“. Ја олеснува...

Работничкото движење во Македонија [1906та година]

Последните извештаи од Македонија зборуваат дека работничкото движење во таа злогласна провинција на Турската империја што е во распаѓање се шири сè повеќе и повеќе и покрај сите неволји и пречки од страна на властите, господарите и - што...

80 години од смрта на Димката Ангелов-Габерот

На денешен ден, 10 јуни 1943 година (пред 80 години) во борба со бугарскиот окупатор загина првоборецот Димката Ангелов-Габерот, една од најомилените историски личности во целиот тиквешки крај. Роден е во с.Ваташа 1916 година. Учител по професија, кoj во 1936 г., смело...

Кои се македонските учесници во болшевичката револуција од 1917 година?

Во текот на Руската револуција од 1917 година има податоци дека учествувале 12-мина по потекло од Македонија. Од нив шестмина се од Вардарска Македонија, еден од Егејска Македонија, двајца од Пиринска Македонија, а за тројца не се знае местото...

Одговорност за немилиот настан во училиштето Јовче Тесличков мора да има

Соопштение на Левица – ЛО Велес Случајот кој во вчерашниот ден излезе во јавноста, а се однесува на малтретирање на професор во средното училиште ОСУ „Јовче Тесличков“ Велес, од страна на ученик е слика која не смее да се...

Русија и ИР Иран потпишаа договор вреден 44 милијарди долари за развој на фосилни горива

Руската Федерација и ИР Иран потпишаа договор вреден 44 милијарди долари за развој на 8 нови наоѓалишта на фосилни горива соопшти министерот за нафта на ИР Иран Џавад Оуџи. „Потпишавме договор за разбирање со Русија во вредност од 4 милијарди...

Последни