Оваа изложба ве поканува да започнете визуелно и емотивно патување кое го отсликува истражувањето за пространоста. Изложбата е мисловно и потопливо искуство кое навлегува во сложените теми на човечката состојба и нашето место во универзумот – почнувајќи од паркот, пред или позади вашата зграда, во вашето маало, населба, или во паркот на авторката Соња Димовска… таму меѓу гранките е метафората за оттурнување на небото како претстава за ослободување од ограничувањата, моќно одекнувајќи со поетска интроспекција и контемплација. Впрочем, тоа е еден од највпечатливите аспекти на оваа изложба.

Длабочината и богатството на природата – остриот контраст на црното и белото, слично како текстот на песната, нè турка да се соочиме со бинарната природа на постоењето – помеѓу границите и ограничувањата што ги обликуваат нашите животи, невидливите граници што не двојат нас од универзумот, во таа монохроматската едноставност да најдеме надеж… туркајќи не наспроти сопствените ограничувања.

Поликарбонат, материјал кој е и издржлив и транспарентен, ја рефлектира човечката состојба – еластичен, но кревок. А, интеракцијата на светлината и сенката на овие плочи создава уникатен визуелен јазик што го повторува загадочниот квалитет на делата на авторката. Секоја „плоча“, како стихови од лирска песна, нè води низ различни аспекти на човековото постоење, поттикнувајќи нè, да се присетиме на нашите чувства на осаменост, копнеж и љубопитност. Нѐ повикува да ја истражиме длабочината на сопствените емоции и да размислиме за безначајноста на човештвото во космосот, поттикнувајќи ја длабоката врска помеѓу личното и универзалното. Секој отпечаток е одраз на интимното истражување на човечкото искуство на уметникот, втемелено во сопствените размислувања и аспирации.

Оваа изложба е почит на моќта на уметноста и музиката да инспирираат, предизвикуваат мисла и нè поврзуваат со најдлабоките аспекти на нашата хуманост. „Push the Sky Away: A Monochromatic Reverie“ е визуелно и емотивно искуство кое ќе ве остави со чувство на интроспективно чудо и благодарност за убавината што може да се најде во монохроматските длабочини на постоењето.

Повеќе на: https://www.facebook.com/events/323604003617967/?ref=newsfeed