Индија започнува кампања за враќање на вредни артефакти од Англија

Според Телеграф, индиската влада започнува долгорочна дипломатска кампања за враќање на илјадници вредни артефакти однесени во Англија за време на колонијалниот период. Ова може да биде најголемата побарувачка за враќање на артефактите со кои се соочила Обединетото Кралство.

Конкретно, целта на Индија е да се обезбеди враќање на дијамантот Кох-и-Нур, кој е еден од круните накит што се чува во доверба на кралот. Враќањето на таков историски значаен артефакт би било „длабоко симболично“, според министерските кругови во Њу Делхи, и се разбира дека постои политичка волја да се постигне таква симболична постколонијална победа.

Процесот на враќање на артефактите треба да започне годинава.

Превземено од: https://www.telegraph.co.uk/news/2023/05/12/india-demand-colonial-treasures-koh-i-noor-britain/

Последно