Здравство

Крмов: Девет месеци нема тендер за глукомери и ленти за дијабетичари

Пратеничко прашање на пратеникот од Левица, Борислав Крмов до Заменик министерката за здравство, Манолева: „Моето прашање е за третманот на дијабетичарите кон Министерот за здравство, односно неговата заменичка МАНОЛЕВА. Во моментов, глукомери и ленти за дијабетичари нема веќе девет...

Левица: Нема термини за прегледи за рак на дојка поради катастрофалната состојба на здравството

Алармантната состојба во здравството, поради катастрофалните политики на власта, ги остави жените без термини за преглед на рак на дојка. Eлектронскиот начин за регистрација за скрининг мамографија на системот "Мој термин" е преполн уште од јули 2023, а до крајот...

Со предлог-законот на Левица државата е обврзана за целосен третман на лицата со дијабет

Според Законот за здравствената заштита, на сите граѓани на Република Македонија им се обезбедува остварување на загарантираните права на цитостатици, инсулин и хормон за раст. Со нашиот предлог-Закон, членот се дополнува со нова точка преку која на сите граѓани на...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Тамара Јованов: Што значи живот во продолжена сиромаштија?

Пишува: Тамара Јованов – Апасиева –  Професорка на Економскиот факултет на Универзитетот „Гоце Делчев“ – во Штип  Што значи живот...
- Advertisement -spot_img