Социјална поезија

Челичном строју [Кочо Рацин]

Непреведена песна на македонскиот великан Коста Солев Рацин за Јосиф Сталин Тебе друже славимо, добри друже Челик горостаса масивног у виталној снази! Ми, поворке робова улицама блатним - деца твоја прљава - безбројни, безимени милиони - тебе друже славимо, добри друже Челик! Сви ми који стварамо знојем у...

До еден работник [Кочо Рацин]

Да бидеш човек, да имаш топла крв,да мислиш со глава и да работиш со ракаи па да бидеш нешто мртво.През цел свој живот и ден и ноќда се трудиш и мачиши па да бидеш гладен и страден. Работник - патник:да...

Малечок разговор на револуцијата и поетот [социјална поезија]

„Земи си пример и гледај ме ти“                                                                Лопе...

Бертолд Брехт: „Без наслов“

Велиш, со нашите нешта работите стојат лошо. Темнината е се’ погуста. Силите се се’ послаби. Сега – откако работевме толку години, во потешка положба сме отколку на почетокот. А непријателот е пострашен од кога и да било. Неговите сили како да се посилни. Добил непобедлив изглед. А ние...

Разговор со финансинспекторот за поезијата – Мајаковски

Граѓанине финансинспекторе!Простете што ве беспокојам.Благодарам… не тревожете се… јас ќе постојам…Доаѓам кај вас со проблем деликатен:местото на поетот меѓу работниот народ.со сопствениците на дуќани и имотиза неплатен данок и јас сум на ред.Од мене барате петстотини за периодот шестмесечени...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Протест на вработените во кумановска детска градинка поради недобиена плата

И покрај напорите не успеавме да добиеме објаснување од раководството на установата, ниту од Општина Куманово во што е...
- Advertisement -spot_img