социјализам

Обединета борба на класна база – причината зошто, за ЦИА и ФБИ, Црните Пантери беа државен непријател број еден

Во ерата пост-граѓанските права, се појави милитантно движење на Црната моќ, или движење за ослободување на црнците, со формирање на Партијата на Црниот Пантер за самоодбрана во 1966 година. Инспирирана од Малколм Икс и другите меѓународни водачи, црнци интелектуалци,...

Додека има пониска класа, јас сум во неа [Јуџин Дебс]

Чесен суде, пред многу години го согледав моето сродство со сите живи суштества и дојдов до сознанието дека не сум ни малку подобар од најзлобното на земјава. Велев тогаш, а велам и сега, дека додека има пониска класа, јас...

Консумеризмот и екосоцијализмот [Себастијан Ливингстон] – Последен дел

Пристап до првиот дел од текстот Екосоцијалистичката партиципативна економија Екосоцијалистичките економии не се зависни од растот, тие се ориентирани кон развиток на човечкиот потенцијал, што значи дека тие не целат кон производство на стоки како цел, туку како ограничени...

Капитализмот не е исто со „пазарен систем“

Со оглед на тоа што Демократските социјалисти на Америка сега бројат 48.000 како свои членови, а социјалистичките кандидати како Александрија Окасио-Кортез притискаат за бесплатни универзитети и Здравствена заштита за сите, Американците повторно дискутираат за капитализмот наспроти социјализмот. За среќа,...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Почетокот на патот на свилата – Прво од предавањата: Патот на свилата помеѓу историјата и културата во КИЦ

Почетоците на Патот на свилата, како трансверзала, којашто ги поврзувала Источна Азија со Медитеранот лежат во првите две столетија...
- Advertisement -spot_img