Рацин

Радоста е голема [Кочо Рацин]

Беше потполн молк. Ни едно движење. Од подот се испаруваше тешка смрдеа, во ќошот, во прашума од пајажина, пајакот нечујно ја плетеше својата густа мрежа. Со очајна досада, Јово тоа веќе со денови го гледа. Тој стои во ќошот...

Резултат [Кочо Рацин]

Сега пред вас, преку движења на раката и траги од мастило ќе ставам и трага на мислата, како резултат од процесите во мојот живот. И сега ќе се обидам кон него да ја дограбам последната патека што ми преостанува...

Во каменоломот [Кочо Рацин]

Дробилката рикаше по цел ден со ужасен букот и меѓу своите челични чекани едноставно го ситнеше масивниот камен. Слабо разбирливо беше дека не ги дроби и коските на работникот. Стопанот на дробилката ја купуваше навидум само работната снага, туку...

Блазирани глупости за насмевката на Мона Лиза [Кочо Рацин]

Некојси М. Рашиќ напишал книшка за тоа што треба да знаеме за синдикалното движење. На страница 34-35 од книшката тој се осврнал и на прашањето за односот на работништвото спрема досегашната култура: „Работникот не ја сака капиталистичката уметност, зашто во...

Значењето на Хегеловата филозофија – втор дел [Кочо Рацин]

Пристап до првиот дел: https://lenka.mk/left_literature/znacheњeto-na-hegelovata-filozofiјa-prv-del-kocho-raczin/ Хегеловиот филозофски идеализам претставува највисок степен во развитокот на немската класична идеалистичка филозофија. Хегеловата филозофија е круна по развитокот на онаа преродба на немскиот филозофски идеализам, којшто почна со Кант, на преку Фихте и Шелинг...

„Ленка“ [Кочо Рацин]

Откако Ленка оставикошула тенка лененанедовезена на разбоји на наломи отидетутун да реди в монопол –лицето и се изменивеѓи паднаја надолуи усти свиа кораво. Не беше Ленка роденаза тиа пусти тутуни!Тутуни – жлти отровиза гради – китки розови. Прва година поминагрутка в...

Рацин на Лопушник и неговата смрт [Митре Инадески]

На петти или седми мај 1943 година преку другарот Страхил Гигов ни беше кажано дека ЦК КПМ донел одлука да се префрли печатницата од Битуша во местото Лопушник. Префрлувањето имаше тешкотии, бидејќи до Лопушник требаше да минеме една карабинерска...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Официјално отворен претседателскиот изборен штаб на Билјана Ванковска

Во продолжение ви го пренесуваме соопштението на политичката партија Левица Вечерва, во одлична атмосфера, во присуство на претседателот на Левица...
- Advertisement -spot_img