Први Мај

Левица: Работниот ја троши платата на инфлација додека директорите земаат милиони

Прес-конференција на Координаторот на Трудов сектор при политичката партија Левица - Александар Димитријевиќ. Во време кога во високоразвиените држави се имплементира шест часовно работно време, нас ни се сервира феудализам и робовладетелство. Предлогот на Владата за 60-часовна работна недела нѐ врати...

Први Мај и пократкиот работен ден [Раја Дунаевскаја]

Во текот на првата недела на мај оваа година Обединети работници од челичарниците го претставија своето барање за пократка работна недела. Дека тоа е смешно ниско барање - кратење од 40 на 38 часа неделно - кажува тоа...

Први мај: сонцето на утрешнината [Елизабет Гарли Флин]

„Primo Maggio, il sole dell' Avvenire“ - Први мај, сонцето на утрешнината!, како што нашите италијански другари го разубавуваат овој слоган, е повторно тука. Тој ги поврзува древните традиции, современиве времиња и иднината. Отсекогаш природен празник на луѓето, од...

Кои се зачетоците на Први Мај? [Роза Луксембург]

Среќната идеја да се користи пролетерското славење на празникот како средство да се постигне осумчасовно работно време прво се роди во Австралија. Тамошните работници решија во 1856 година да организираат ден на целосен прекин на работата заедно со собири...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Енормни поскапувања до 300 отсто на катастарските услуги – еве ги новите цени

Промена за пресметките во имотните листови при купување стан Ако до сега во имотен лист покрај квадратурата се пишуваа и...
- Advertisement -spot_img