Плата

За народот трошки, за функционерите ново покачување од 500 евра

Зголемувањето на платите на именуваните и избраните функционери за 78% во мај минатата година претставуваше само почеток на новата низа социјални неправди нанесени од страна на однародената владеачка елита врз обичниот народ. Имено, деновиве е најавено ново покачување на...

Работници примале плата помала од минималната

Со просечна плата од 19.957 денари (324 евра) во ноември, вработените во заштитни и истражни дејности се најдоа на најнизок статистички ранг за исплати на плати. Ова не важи само во секторот на административни и помошни услужни дејности, каде...

Пад на просечната плата во Македонија

Просечната нето-плата исплатена во ноември изнесува 38.359 денари. За еден месец има намалување од 484 денари, бидејќи октомврискиот просек е 38.843 денари. Тоа, упатуваат од Статистика, се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во...

Не исплатена ноемвриската плата на повеќе од 15 000 работници

Податоците заклучно со 11-ти јануари, покажуваат дека плата за ланскиот ноември чекаат 15.548 вработени. Управата за јавни приходи(УЈП) нформира дека од нив, за 7.713 вработени имало направено пресметка, но не и исплата на плата. Од друга страна, 5.376 работодавачи...

Македонија со најниска минимална плата на Балканот

Македонија се соочува со предизвикот на одржување на минималната плата на ниски нивоа во споредба со другите земји од регионот. Наскоро, минималната плата ќе се зголеми, но ќе остане во рамките на најнивните во сравнение со соседите. Во Хрватска, моментално...

Веќе е јуни, а дел од работниците не зеле плата ни за февруари!

И работниците на кои работодавачот не им исплатил плата и не им уплатил придонеси од плата 3 месеци последователно, имаат право да поведат стечајна постапка, предвидува Законот за стечај Веќе е јуни, а речиси 23.000 работници сè уште ги чекаат...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Тамара Јованов: Што значи живот во продолжена сиромаштија?

Пишува: Тамара Јованов – Апасиева –  Професорка на Економскиот факултет на Универзитетот „Гоце Делчев“ – во Штип  Што значи живот...
- Advertisement -spot_img