Патот на свилата

Последниот процут на Патот на свилата, последно од предавањата: Патот на свилата помеѓу историјата и културата во КИЦ

Циклус предавања: Патот на свилата помеѓу историјата и културата Среда, 27.03.2024Влезот е бесплатен Патот на свилата за последен пат доживува подем како трансверзала за економска и културна комуникација во текот на XIII и XIV век, што се поклопува со епохата на...

(ВИДЕО) Игор Радев за „Патот на свилата“ помеѓу историјата и културата

Под „Патот на свилата“ се подразбираат оние магистрали на економска и културна комуникација што го поврзувале евроазиското копно, вели Д-р Игор Радев, реномираниот филолог, лингвист и синолог за Слободен печат. Целото интервју проследето го во видеото: https://www.youtube.com/watch?v=6wQ9J2Dn0X8

Почетокот на патот на свилата – Прво од предавањата: Патот на свилата помеѓу историјата и културата во КИЦ

Почетоците на Патот на свилата, како трансверзала, којашто ги поврзувала Источна Азија со Медитеранот лежат во првите две столетија од нашата ера. Тоа е епохата на кинеската династија Ха̀н (205 п.н.е – 220 н.е.), која токму во овој период,...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Стјепан Стево Филиповиќ, народен херој: Со кренати раце му пркоси на злото!

„Партизанскиот комесар, работникот Стево Филиповиќ, загина храбро извикувајќи за слобода. Документот за неговото погубување ги надминува сите слики со...
- Advertisement -spot_img