Партизан

Левица му оддаде почит на партизанот Митко Пеџуклиски

Делегација од ЛО Левица - Кратово му оддаде почит на Митко Николов Пенџуклиски во чест на денот на неговото раѓање. Митко Пенџуклиски е македонски партизан, борец за слобода на Македонија и учесник во НОВ. Роден е на 17 февруари 1915 година...

Биографија на македонскиот претседател на СФРЈ Лазар Мојсов

Лазар Мојсов е роден на 19 декември 1920 година во Неготино. Докторирал на Правниот факултет на Универзитетот во Белград. Учествувал во Втората светска војна како партизан и продолжил да се издига како функционер во КПЈ по 1945. Бил главен...

Извадок од дневникот на Ацо Караманов – 31.1.1944

Денес полнам 17 години. Дали јас тоа полнам 17 години? О, не! Тоа ние, ние полниме, ние – деловите на едно битие коешто се вика А.К. – тоа сме ние: А.К. поетот, А.К. скептикот, А. К. човекот. Си дозволувам да...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Официјално отворен претседателскиот изборен штаб на Билјана Ванковска

Во продолжение ви го пренесуваме соопштението на политичката партија Левица Вечерва, во одлична атмосфера, во присуство на претседателот на Левица...
- Advertisement -spot_img