Пари

Работници примале плата помала од минималната

Со просечна плата од 19.957 денари (324 евра) во ноември, вработените во заштитни и истражни дејности се најдоа на најнизок статистички ранг за исплати на плати. Ова не важи само во секторот на административни и помошни услужни дејности, каде...

Енормен раст на цените а граѓаните немаат пари

Цените не мируваат. Поскапи се млечните производи, месото, овошјето и зеленчукот, а постојано се пласираат најави за нови ценовни бранови. Од државата помош бараат месната и мелничко-пекарската индустрија. Забележителни се промените во маркетите, каде што млекото, јогуртот и павлаката се...

Граѓаните позадолжени и од компаниите

Преку разните видови кредити домаќинствата се задолжени со 3,6 милијарди евра, а корпоративниот сектор со 3,4 милијарди евра. Вкупните со раст од 11,1 а кредитите за 5,8 проценти, покажува извештајот на Народната банка за монетарните движења во јули. Вкупните депозити...

Госпотствувањето на парите во буржоаското општество [Карл Маркс]

Ако осетите на човекот, неговите страсти и така натаму не се само антрополошки определби во  смисла туку и вистински онтолошкипотврдувања на сушноста (на природата) и ако тие реално се потврдуваат само со тоа што нивниот предмет постои за нив сетивно, тогаш е сосем разбирливо 1)...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Стјепан Стево Филиповиќ, народен херој: Со кренати раце му пркоси на злото!

„Партизанскиот комесар, работникот Стево Филиповиќ, загина храбро извикувајќи за слобода. Документот за неговото погубување ги надминува сите слики со...
- Advertisement -spot_img