Неолиберализам

(НЕ)Успешноста на неолибералниот економски модел во Светот, со осврт на Македонија. (Последен дел)

Пишува: Никола Петров координатор на сектор земјоделие и член на централниот комитет при политичката партија Левица Пристап до третиот дел: https://lenka.mk/columns/neuspeshnosta-na-neoliberalniot-ekonomski-model-vo-svetot-so-osvrt-na-makedoniјa-tret-del/ Во 2008 година дојде до првата сериозна Светска финансиска криза. Како резултат на неолибералната политика, богатството на супербогатите се зголеми,...

(НЕ)Успешноста на неолибералниот економски модел во Светот, со осврт на Македонија. (Трет дел)

Пишува: Никола Петров координатор на сектор земјоделие и член на централниот комитет при политичката партија Левица Пристап до вториот дел: https://lenka.mk/columns/neuspeshnosta-na-neoliberalniot-ekonomski-model-vo-svetot-so-osvrt-na-makedoniјa-vtor-del/ Неолибералниот модел во многу држави низ светот е воспоставено преку државни удари, војни, санкции и уништување на дотогашните домашни пазари. Настаните...

(НЕ)Успешноста на неолибералниот економски модел во Светот, со осврт на Македонија. (Втор дел)

Пишува: Никола Петров координатор на сектор земјоделие и член на централниот комитет при политичката партија Левица Пристап до првиот дел: https://lenka.mk/columns/neuspeshnosta-na-neoliberalniot-ekonomski-model-vo-svetot-so-osvrt-na-makedoniјa-prv-del/ Според Markovic и Toshkovic (2013), либерализацијата на пазарот не го поттикнува домашното производство туку ги обезвреднува домашните расположливи ресурси, со...

(НЕ)Успешноста на неолибералниот економски модел во Светот, со осврт на Македонија. (Прв дел)

Пишува: Никола Петров - координатор на сектор земјоделие и член на централниот комитет при политичката партија Левица Во 80 тите години на 20 век, доаѓа до замена на кензијанскиот економски концепт со нов неолиберален економски концепт. Тој почнува од САД,...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Кина го изгради првиот нуклеарен реактор отпорен на распаѓање

За прв пат истражувачите од Универзитетот Цингхуа во Кина успешно демонстрираа реактор за нуклеарна фисија отпорен на распаѓање. Дизајнот...
- Advertisement -spot_img