Колонијализам

Раѓањето на постзападниот мултиполарен свет

Постзападниот мултиполарен меѓународен поредок полека почнува да се реализира. Додека светот се бори со последиците на оваа промена на моќта, темелите на големата калкулација се оформуваат. Оваа калкулација ќе ги оспори долгогодишните верувања и структури што ја одржуваа западната...

Велика Британија за време на втората светска војна изгладне 4 милиони индијци

Британците изгладнуваа до смрт 4 милиони индијци (лојални колонијални поданици) во 1943 година во Бенгал, додека ја пренасочуваа целата храна на сојузниците за време на Втората светска војна. Черчил, кој свесно го предизвикал гладот, му рекол на државниот секретар за...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Почетокот на патот на свилата – Прво од предавањата: Патот на свилата помеѓу историјата и културата во КИЦ

Почетоците на Патот на свилата, како трансверзала, којашто ги поврзувала Источна Азија со Медитеранот лежат во првите две столетија...
- Advertisement -spot_img