БДП

Нов долг од 190 милиони евра со европско знаменце – Македонија во должничко ропство

Очигледно за анти-македонската и недемократската гарнитура на власт ништо не значат критиките на ЕУ за злоупотребата на европското знаме. Во собраниска процедура по скратена постапка, со ШВЕРЦ со европско знаме, влегоа два Предлог-закони за задолжување на Македонија. Едниот заем...

Левица: Македонија со најнизок економски раст во регионот за 2024

Според редовниот економски извештај на Светска банка, Република Македонија во 2024 година ќе забележи раст на реалниот БДП од 1.8% за 2023, до максимални 2.5% во 2024 година. Економскиот раст на Република Македонија забавува во второто тримесечие од 2023 година....

Колариќ: Јавниот долг изнесува над осум милијарди евра

Фејзбук статус на Јулијана Штрковска Колариќ – Координатор на Левица – Сектор финансии: Заклучно со вториот квартал, јавниот долг изнесува 8 337 милиони евра. Постојано е во пораст, најмногу поради тоа што неспособната и корумпирана власт, годишно двојно повеќе нѐ задолжува,...

Како економскиот раст се сврте против животот [Вандана Шива]

Опсесијата со растот ја засени нашата грижа за одржливоста, правдата и човечкото достоинство. Но луѓето не се потрошливи – вредноста на животот лежи надвор од економскиот развој Бесконечниот раст е фантазија на економистите, бизнисмените и политичарите. На него се гледа...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Тамара Јованов: Што значи живот во продолжена сиромаштија?

Пишува: Тамара Јованов – Апасиева –  Професорка на Економскиот факултет на Универзитетот „Гоце Делчев“ – во Штип  Што значи живот...
- Advertisement -spot_img