Претставници на администрацијата на Бајден активно ги разгледуваат опциите за воен напад врз Јемен, откако Хутите поддржани од Иран, како и јеменската војска започнаа напади врз трговските бродови во Црвеното Море поврзани со Израел, како одговор на агресијата на Израел во Газа.

Пентагон ја премести напаѓачката група на носачи „Ту Ајзенхауер“ од Персискиот Залив во Аденскиот Залив, во близина на брегот на Јемен, во последниве денови за да го поддржи потенцијалниот американски напад врз Јемен, изјави еден од официјалните лица, кои двајцата зборуваа под услов анонимност да разговараат за чувствителните планови.

Војската, исто така, им даде можност на командантите да ги нападнат Хутите. Администрацијата на Бајден се двоумеше да одговори воено на нападите на Хутите врз бродови поради страв да не го испровоцира Иран, кој ги поддржува Хамас, Хезболах, како и Хутите во Јемен.

Пентагон претходно и препорача на администрацијата да не го прави тоа. Но, значителното зголемување на интензитетот на нападите во последните денови, што може да предизвика скок на цените и прекини во транспортот на стоки, би можело да доведе до тоа високи претставници на американската национална безбедност да одлучат да го нападнат Јемен.