Европската радиодифузна унија (ЕБУ), која го организира натпреварот за песна на Евровизија, го претставува настанот како неполитички.

Но, често глобалната политичка клима се рефлектира во натпреварот, што оваа година се одржува во услови на протести и бојкоти поради геноцидот на Израел во Газа, што влијаеше на различни културни настани во Европа оваа година.

Меѓу другото, демонстрантите во Малме носеа транспарент на кој беше истакнат повик за бојкот на Израел над логото на Евровизија, додека друг транспарент беше извалкан со дамки слични на крв, со ножици кои го сечеа кабелот за микрофон со израелско знаме.

ЕБУ ја забрани Русија од Евровизија во 2022 година, откако неколку европски јавни радиодифузери побараа земјата да биде исфрлена од натпреварувањето поради нејзината инвазија на Украина. Синдикатот соопшти дека ги суспендира руските телевизиски станици поради „континуирано кршење на обврските за членство и кршење на вредностите на јавните услуги“.

Одлуката на организаторите да ја вклучи израелската телевизија КАН предизвика протести на уметниците и министрите, но ЕБУ во јануари објави дека Евровизија не е натпревар меѓу владите и дека КАН ги исполнува сите обврски. Унијата досега се спротивставуваше на повиците за исклучување на Израел од Евровизија, а денеска ги повикаа луѓето да се воздржат од онлајн насилство кон некои од учесниците.

„Сите сме погодени од сликите, приказните и несомнената болка на оние во Израел и Газа“, велат од ЕБУ. „Сепак, сакаме да ги пренесеме грижите и дискусиите поврзани со оваа ситуација, особено насочените кампањи на социјалните мрежи против некои натпреварувачи“, додаде ЕБУ.