Во вторникот, севернокорејскиот лидер Ким Џонг Ун го посети саемот за земјоделски машини „Развој на индустријата за земјоделски машини-2023“. На саемот се изложени стотици земјоделски машини, вклучително и напредни земјоделски машини, како што се беспилотни летала.


За време на посетата, Ким рече дека „најважното нешто“ е „да се направи правилна проценка на постоечките технички можности за производство на земјоделски машини“ и да се изнесе долгорочен план за подобрување на механизацијата во земјоделството, севернокорејската објави новинската агенција КЦНА.


Северна Кореја се фокусираше на зголемување на производството на жито, поучено од искуството за време на пандемијата кога затворањето на границите поради СОВИД-19 предизвика нарушувања во снабдувањето со храна.


На клучниот партиски состанок на крајот на годината, Ким го изрази своето задоволство од постигнувањето на годишните приноси и го нарече „најскапоценото и највредното достигнување постигнато во економската работа за 2023 година“.