Извештајот од консултантската куќа “Хенли и партнери” претскажува значителен раст на бројот на милионери во земјите од групата БРИКС во идната деценија. Ова очекување настапува како резултат на зголемувањето на богатството во овие земји, што ќе допринесе за историскиот пораст на богатството во рамките на било која меѓудржавна организација во светот.

Според извештајот, во моментов во земјите на БРИКС има околу 31,7% од глобалниот БДП, сочинувајќи четвртина од светската економија и 40% од светската популација. Извештајот прогнозира дека во наредните 10 години, бројот на милионери во овие земји ќе се зголеми за 85%.

Групацијата БРИКС, составена од Кина, Бразил, Јужна Африка, Русија и Индија, со додавањето на Египет, Етиопија, Иран, Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ) и Саудиска Арабија, како што истакнува аналитичарот Ендрју Амолис, ќе донесе најголем раст на богатството според било кој друг блок или регион во светот.

За разлика од ова, групата Г7, составена од напредни земји како Канада, Франција, Јапонија, Италија, САД, Велика Британија, се очекува да има раст на бројот на милионери за 45% во идните 10 години.

Овие резултати го потврдуваат статусот на БРИКС како моќен ривал на Г7 и другите меѓународни организации, како што напоменува управниот партнер на “Хенли и партнери”, Доминик Волек.