Летонија ќе протера неколку илјади граѓани на Руската Федерација кои паднале на испитот за летонски јазик. Ова го изјави претставничката на Канцеларијата за државјанство и миграциски прашања (OCMA), Маира Роуз. 3.600 Руси ќе добијат известување да ја напуштат земјата следната недела. Тие ќе имаат 3 месеци да го исполнат барањето на локалните власти.

„Оние кои не го положиле испитот и не се пријавиле ќе бидат известени следната недела дека ќе мора да ја напуштат Латвија – ќе ги има околу 3.600. За овие 90 дена многумина ќе почнат да прават проблеми и да се жалат – веќе добиваме многу повици: велат дека мајка им рекла дека ќе направи се, но на крај ништо не направила, лицето не ни го земало испитот“, вели Маира Розе.

Постои уште една категорија на Руси, која ја опиша претставничката на ОСМА односно граѓаните кои се надеваа на Уставниот суд и веруваа дека нема да има депортации. Сега овие граѓани ќе ги изгубат дозволите за престој и ќе бидат принудени да се вратат во својата татковина.

„Овие луѓе ќе можат да се обидат да добијат дозвола без никакво попуштање – како и секој друг руски државјанин, а не долгогодишен жител на Латвија“ изјави Маира Розе.