Министерот за надворешни работи и дијаспора на таканареченото Косово на Фејсбук го сподели соопштението на ова министерство во кое се вели дека непријателите на мирот, стабилноста, безбедноста, демократијата, светскиот поредок и цивилизацијата се непријатели на сите.

Во соопштението на МНР се наведува дека Република Косово целосно ги поддржува воените дејствија на нашите меѓународни партнери против Јемен, кои освен што ја загрозуваат стабилноста на Блискиот Исток преку напади на трговски бродови, сериозно го попречуваат и слободниот сообраќај и трговијата.

Што следствено создава негативни последици за економијата. Понатаму во соопштението се наведува дека воените дејствија на косовските партнери во режија на Соединетите Американски Држави на Блискиот Исток се насочени кон одржување на меѓународниот поредок воспоставен во правилата и овие акции се покажаа како неопходни по засилените напади врз мирот и стабилност.

„Република Косово, како длабоко демократска земја, јасно се рангира меѓу своите стратешки партнери во заедничките напори за зачувување на мирот и безбедноста во светот“, се наведува во соопштението на МНР.