Јазот во производството и продажбата на возила меѓу двата гиганти постојано се намалува во последниве години, при што TESLA продаде само 3.456 електрични автомобили повеќе од BYD во последниот финансиски квартал од 2023 година.

Ова е лоша вест за основачот на компанијата TESLA, Илон Маск, кој јавно се потсмеваше со автомобилите на BYD до пред нешто повеќе од десет години.

Експертите очекуваат BYD да го престигне американскиот производител на автомобили на почетокот на 2024 година.