Кинеската компанија Бетаволт тврди дека развила револуционерна батерија која може да ги напојува паметните телефони импресивни 50 години без потреба од полнење. Поздравена како првиот минијатуризиран систем за атомска енергија во светот, нуклеарната батерија користи 63 нуклеарни изотопи спакувани во модул помал од една пара.

Технологијата зад батеријата вклучува претворање на енергијата ослободена од распаѓање на изотопи во електрична енергија. Овој концепт првпат беше истражен во 20 век и Бетаволт успешно го имплементира во својот иновативен производ. Стартапот веќе започна пилот тестирање и планира масовно производство на батеријата за комерцијални апликации, како што се паметни телефони и дронови.

Во соопштението за медиумите, Бетаволт изјави: “„Бетаволт атомските батерии можат да ги задоволат потребите за долгорочна енергија во повеќе сценарија, како што се воздушната, опрема за вештачка интелигенција, медицинска опрема, микропроцесори, напредни сензори, мали дронови и микророботи.” Тие веруваат дека оваа енергетска иновација ќе и даде на Кина конкурентна предност во новата ера на технологијата за вештачка интелигенција.