Како пропадна економската велесила Германија

Германија, која беше позната како економски идеал практично за целиот свет, денес е далеку од таа титула, оценуваат економските аналитичари. Со децении го следи економскиот успех еден по друг, доминирајќи на светските пазари, од автомобили до индустриски машини. Таа продаде толку многу од своите производи на остатокот од светот што половина од целата нејзина економија се базираше на извоз. Додека другите европски земји се давеа во долгови, германската каса постојано растеше поради изобилството на работни места, па се пишуваа книги за тоа што другите земји треба да научат од Германија.

Но, како што пишува Дејвид Мекхју од АП, на тоа време му се ближи крајот, бидејќи Германија оваа година е најлошата меѓу најразвиените економии во светот, додека Меѓународниот монетарен фонд и Европската унија очекуваат таа да потоне во рецесијата. Рускo – Украискиот конфликт доведе до губење на евтиниот природен гас од Русија, создавајќи невиден шок за енергетско интензивната германска индустрија, која долго време беше производствена моќ во Европа.

Надворешните фактори сериозно ја оштетуваат економијата

Ненадејниот сопнување на најголемата европска економија предизвика бран критики, приговори и дискусии за тоа како да се продолжи. „Германија е изложена на ризик од „де-индустријализација“ бидејќи високите трошоци за енергија и владината неактивност во други проблематични области може да доведат до нови фабрики и високо платени работни места да се преселат на друго место“, вели Кристијан Кулман, извршен директор на големата германска хемиска компанија Evonik Industries AG.

Губењето на евтиниот руски природен гас потребен за напојување на фабриките „болно го оштети бизнис моделот на германската економија. Се наоѓаме во ситуација кога сме под силно влијание, но и оштетени од надворешни фактори“, изјави Кулман.

Едно решение за кое жестоко се дебатира е ограничувањето на цените на електричната енергија за индустријата, финансирано од владата, за да и помогне на економијата да ја преживее транзицијата кон обновлива енергија. На предлогот на вицеканцеларот Роберт Хабек од Партијата на зелените се спротивставија канцеларот Олаф Шолц, социјалдемократ, како и либералните коалициски партнери на Слободните демократи. Екологистите велат дека тоа само ќе ја продолжи зависноста од фосилни горива.

Кулман е за. „Погрешните политички одлуки првенствено ги создадоа и влијаеа на овие високи трошоци за енергија. Германските работници и германската индустрија не треба да плаќаат толку голема сметка“, вели тој. Цената на гасот е приближно двојно поголема од онаа во 2021 година, што им наштети на компаниите на кои им е потребен за да го одржуваат стаклото или металот топло и стопено 24 часа на ден за да направат стакло, хартија и метални премази што се користат во зградите и автомобилите.

Вториот удар дојде кога Кина, клучен трговски партнер, наиде на економски тешкотии по децении силен економски раст. Тие надворешни шокови ги открија пукнатините во самите темели на Германија кои беа занемарени во текот на годините на успех, вклучително и заостанување во дигитализацијата на јавната администрација и бизнисот, како и долгите бирократски процедури за добивање на многу потребните дозволи за проекти за обновлива енергија.

Друг проблем: парите што владата ги имаше на рака всушност делумно дојдоа од задоцнетите инвестиции во патишта, железница и брз интернет во руралните области. Одлуката од 2011 година за затворање на преостанатите германски нуклеарни централи сега е доведена во прашање поради загриженоста за високите цени и можниот недостиг на електрична енергија. Компаниите исто така се соочуваат со сериозен недостиг на квалификувана работна сила, при што бројот на отворени работни места достигна рекорд од нешто помалку од два милиони.

Превземено од: Rabotnik.com.mk

Последно