ФСБ агент во видео интервју ги испрашува терористите за нивните планови по нападот. Терористите откриваат дека планирале да отидат во Киев.

Сите терористи го спомнуваат Саифулио како координатор кој им дал инструкции и ресурси за нападот. Тие откриваат и дека требало да добијат по еден милион рубљи за секој од нив и дека Саифуло им обештил помош за премин на руско-украинската граница.

Терористите беа пресретнати на патот кон Киев и приведени. Истрагата покажува директна учесничка улога на украинската страна, вклучувајќи плаќање на пари пред нападот, планирање на средби на украинската граница и комуникација со Саифуло.

Фотографијата од телефоните на терористите покажува знаме на украинските националисти, што укажува дека тие можеби имале поддршка од украински милитанти.