Европската комисија во средата побара од поранешниот претседател на Финска да подготви извештај за тоа како да се зајакне цивилната и одбранбената подготвеност на Европа.

„Знаеме дека амбициите на [рускиот претседател Владимир] Путин не завршуваат во Украина“, рече претседателката на Комисијата Урсула фон дер Лајен, зборувајќи заедно со поранешниот фински претседател Саули Ниинисто.

Соопштението доаѓа пред самитот на лидерите на ЕУ во четврток, каде одбраната ќе биде главна тема.

Во Финска „одбранбената подготвеност не е грижа само на војската, тоа е грижа на сите“, рече таа, додавајќи: „Имаме многу да научиме од Финска. Тоа е специфичен начин на размислување и верувам дека треба да го прифатиме пошироко во Европа… луѓето можат да бидат подготвени за сите итни случаи, вклучително и воени, хибридни закани и природни катастрофи“.

Извештајот, објавен оваа есен, „го разгледува конвенционалната одбранбена и одбранбена положба на Европската унија, почитувајќи се, се разбира, многу јасно, дека целата организација на војниците е надлежност на земјите-членки“, рече фон дер Лајен, адресирајќи ги грижите од многумина. земјите-членки за бриселско зграпчување на моќта за одбранбените прашања.

Финска има повеќе од 1.300 километри граница со Русија и многу внимателно ја следи војната во Украина. Ниинисто рече дека една од лекциите од тој конфликт е дека „војната се промени … таа е конвенционална, но од друга страна, тоа е со беспилотни летала со сè и со сајбер влијанија, тоа е многу голема комбинација“.

Се надеваме дека „ќе најдеме што е можно повеќе аспекти за да ја гарантираме нашата безбедност“, рече тој.

Преземено од: https://www.politico.eu/article/von-der-leyen-asks-finland-to-prepare-the-eu-for-war/?fbclid=IwAR3qxll6ZRvQy6IkfRy0KMefMb2pLO8w2mdVBx9JhWMB7tNhY-Xhxv6-J7U