Европската централна банка ги зголеми клучните каматни стапки за 25 базични поени

Европската централна банка денеска одлучи да ги зголеми трите клучни каматни стапки за нови 25 базични поени. Така практично тргна по патот на американската централна банка, која исто така одлучи да ги зголеми каматните стапки за 0,25 отсто.

„Инфлацијата продолжува да се намалува, но сепак се очекува да остане висока уште долго време. „Административното штедење децидно се залага за значително враќање на инфлацијата на средниот таргет од два отсто“, се наведува во соопштението на ЕЦБ.

Денешното зголемување на каматните стапки се заснова на оценката на Управниот совет во однос на инфлаторните перспективи, основната динамика на инфлацијата и силата на преносот на монетарната политика.

„Движењата во периодот по последната средба го потврдуваат очекувањето дека инфлацијата ќе продолжи да се намалува до крајот на годината, но на подолг период ќе остане повисока од целното ниво. Иако постојат знаци на олеснување кај одредени мерки на инфлација, базичната инфлација и понатаму е нашироко висока. „Силната трансмисија на претходните зголемувања на каматните стапки продолжува: условите за финансирање повторно се заострија и имаат сè понеповолно влијание врз побарувачката, што е важен фактор за враќање на инфлацијата на целното ниво“, беше соопштено.

По денешното зголемување на каматната стапка на главните операции за рефинансирање, каматните стапки на маргиналната кредитна линија и на депозитната линија од 2 август ќе се зголемат на 4,25 отсто, 4,50 отсто, односно 3,75 отсто, објави ЕЦБ.

Во идните одлуки, Управниот совет ќе определи нивоа на клучните каматни стапки на ЕЦБ кои ќе бидат доволно рестриктивни онолку долго колку што е потребно за што побрзо да се врати инфлацијата на среднорочната цел од два проценти. При определувањето на соодветното ниво и времетраењето на заострувањето, Советот ќе продолжи да применува пристап заснован на податоци.

Имено, нејзините одлуки за каматните стапки и понатаму ќе зависат од оценката за инфлаторните перспективи врз основа на новите економски и финансиски податоци, како и од динамиката на базната инфлација и силата на преносот на монетарната политика, се посочува во соопштението на ЕЦБ.

Превземено од: Денар.мк

Последно