Земјите од Европската унија постигнаа договор за започнување воена операција за „обезбедување на трговски бродови“ во Црвеното Море, изјави високиот дипломат на ЕУ Џозеф Борел по состанокот на министрите за надворешни работи во Брисел.

Земјите на ЕУ постигнаа начелен политички договор за забрзување на воената мисија за „обезбедување на трговскиот превоз“ во Црвеното Море. Сепак, тие се уште не можат да кажат кога ќе започне воената акција, изјави високиот претставник на ЕУ за надворешна политика и безбедност, Жозеп Борел, по состанокот на министрите за надворешни работи во Брисел.