Ксу, кој побегна во САД во 2001 година, но беше принудно депотриран пред две години и изјави дека нема да поднесе апел за пресудата. На него исто така доживотно му беа одземени политичките права, а сите негови имоти беа конфискувани.

Поранешен кинески менаџер на банка е осуден на доживотен затвор поради еден од најголемите случаи на корупција во земјата.

Ксу Гуоџун, началник на филијалата на Банката на Кина во Јужен дел од Кина од 1993 до 2001 година, беше осуден за проневера на 2,3 милијарди јуани (325 милиони долари).

Случајот е најнов развој во антикорупциската програма на претседателот Си Џинпинг, која се фокусира на финансиската индустрија со вредност од 60 трилиони долари. Многу банкарски службеници и извршни лица станаа дел од акцијата на зголемување на санкции.

Според изјавите од судот, Ксу и уште двајца поранешни вработени во Банката на Кина искористиле дупки во системот за управување со фондови за да добијат лажни заеми. Двајцата соучесници на Ксу претходно беа осудени на 12 и 13 години затвор. Повеќе од 2 милијарди јуани од украдените пари сега се вратени, според извештаи на локалните медиуми.

Ксу, кој побегна во САД во 2001 година, но беше принудно репатриран пред две години, изјави дека нема да поднесе апел за пресудата. На него исто така доживотно му беа одземени политичките права, а сите негови имоти беа конфискувани.

Други високопоставени финансиски извршници од кинеските државни банки исто така беа казнети, осудени или се во тек на истрага. Претседателот Си изјави дека Пекинг треба да се бори против “хедонистичкиот” начин на живот на банкарите.

Во октомври, поранешниот претседател на Банката на Кина беше уапсен поради сомнеж за корупција и давање на нелегални заеми. Лиу Лианге, претседател на државната банка од 2019 до 2023 година, се отстрани од својата позиција во Март истата година.

Поранешниот претседател на China Life Insurance, Ванг Бин, беше осуден на доживотен затвор без можност за услован поради корупција во Септември.

Иницијативата за искоренување на корупцијата во финансиската индустрија во земјата изгледа дека се зголемува, со предупредувања во Април од страна на официјалните лица дека акцијата не е завршена.