Властите во Софија почнаа да го отстрануваат Споменикот на советската армија во Софија, поттикнат од антируската хистерија што владее во ЕУ од почетокот на војната во Украина.

Во вторникот работниците почнаа да користат кран за демонтирање на 37 метри висок споменик на советската армија во Софија по три децении одложување и дебата. „Споменикот оди во минатото, каде што припаѓа“, рече во вторникот Ивајло Мирчев, пратеник на владејачката партија Демократска Бугарија. Споменикот, на кој има статуа на војник на Црвената армија, Мирчев го нарече „симбол на окупацијата“ што фрла „сенка не само на главниот град, туку и на целата наша историја“.

Изграден во 1954 година за да го одбележи советското ослободување на Бугарија за време на Втората светска војна, локалниот совет на Софија гласаше за отстранување на споменикот во 1993 година по падот на комунизмот низ Источна Европа, но идните влади се воздржаа од овој потег.

Музејот на социјалистичка уметност во Софија соопшти дека нема капацитет да го зачува споменикот и дека останува нејасно што точно ќе се случи со него.